Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap.

Als je zwanger bent, maakt je lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Drie keer raden wie er zwangerschapsdiabetes heeft. Bingo –>Lianne! En dat terwijl ze zo veel karmapunten heeft gespaard. De kans dat Carlos door de zwangerschapssuiker erg groot is bij geboorte is dan ook aanwezig. Dit kan zorgen voor een moeilijke of zelfs gevaarlijke bevalling. Daarom worden we doorgestuurd naar de gynaecoloog, diabetesverpleegkundige, internist en diëtiste om Carlos en Lianne goed in de gaten te houden.

15424230-8119-440c-bc78-1040c54d25aa

Dit houdt wel in dat de bevalling in het ziekenhuis moet gebeuren en dat Carlos uiterlijk tot en met de uitgerekende datum mag blijven zitten.

Gelukkig hadden we toch al in gedachten om in het ziekenhuis te bevallen, waar alle medische kennis paraat is. Daarnaast wonen Bas, Lianne en de kinderen 3 hoog, zonder lift. Als er dan iets is, lig je prettiger in het ziekenhuis. Daarnaast is het ziekenhuis nog geen 5 minuten rijden vanaf het huis van Lianne en Bas.

Bevallen in het ziekenhuis om de hoek. Ideaal dus.

Van afspraak naar afspraak

15 mei. Eerst hebben we een afspraak bij de gynaecoloog. Hoewel we het jammer vinden van de band die we met de verloskundigen hadden opgebouwd, vinden we het wel fijn om specialistische zorg te krijgen. Zeker Lianne vreest voor de echo, omdat daar op te zien is hoe enorm Carlos geworden is. Gelukkig ziet de gynaecoloog meteen dat alles in orde is. Hij loopt iets voor op het gemiddelde, maar niet extreem en hij heeft vooral lange benen. Daarnaast ligt Carlos overdwars. Nu al. Dat wordt nog wat :-).

Daarna hebben Aart en Lianne een afspraak bij de diabetesverpleegkundige. Omdat Lianne al twee keer zwangerschapsdiabetes heeft gehad, weet ze gelukkig veel over de opbouw van een goede voeding. Het komt er op neer dat ze koolhydraat beperkt moet gaan eten en met name verspreid over de dag om de suikerspiegel stabiel te houden.

Tot slot gaan Lianne en Sjors naar de afspraak met de internist. Hij bekijkt alle suikerwaarden en geeft wat tips om de suikerspiegel van Lianne zo goed mogelijk te houden. Het is een fijn gesprek. Na de afspraak lopen Sjors en Lianne nog even langs de verloskundigenpraktijk om de hoek om ze te bedanken voor de goede zorgen. Bij het afscheid geeft de verloskundige aan dat de Treant groep (een verzameling van meerdere ziekenhuizen) aan het overwegen is om de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde in het Bethesda ziekenhuis te sluiten. We hadden al wat geluiden opgevangen, maar blijkbaar is vanmiddag het overleg van de raad van bestuur om het voorlopig besluit te nemen. Sluiten van de kraamafdeling zou voor veel kinderen een groot nadelig effect hebben. En ja, wellicht ook wel voor ons.

Die avond hebben we een kraammarkt in het Bethesda ziekenhuis. We krijgen meer te horen over hoe zo’n bevalling dan gaat, een rondleiding over de kraamafdeling en een markt met allemaal specialisten rondom kinderen en zorg (bijv een lacatiedeskundige, de plaatselijke bibliotheek, het consultatiebureau etc.)

Bevallen op de vluchtstrook

Na het eten rijden we naar het inmiddels welbekende Bethesda ziekenhuis. Voor de ingang van de aula krijgen we koffie- en thee en een koekje aangeboden en moeten we ons aanmelden. Sjors heeft zich ingeschreven voor 3 personen – Aart, Lianne en Sjors. Op het aanmeldformulier staat ‘Mevrouw Sjors met z’n tweeën’. Ach – weer zo’n standaard lijst, net zoals vrijwel alle brieven die je omtrent baby’s ontvangt; ‘Beste aanstaande moeder’ en beste ‘mevrouw…’. Blijkbaar zijn deze organisaties nog niet zo ver als de NS die over gegaan is op; ‘Beste reiziger’. Het beste wat je kan doen is het aangeven in de hoop dat ‘ze’ er iets mee doen en verder hartelijk om lachen.

Affin. We komen met z’n drieën de aula in en krijgen hier-en-daar wat blikken van mede-zwangeren. Wij mannen zijn vooral heel trots en pronken een beetje met Lianne en haar groeiende buik. Uiteraard zit ze tussenin. Midden voor de zaal staat een lessenaar en aan de rechterkant staan veel verpleegkundige en personeel van het ziekenhuis met een bedrukt gezicht. Als de zaal gevuld is stapt een van de dames die tegen de muur stond naar voren en heet ons welkom.

‘Deze avond zal anders lopen dan jullie hadden verwacht.’ Zegt de mevrouw. ‘De raad van bestuur van de Treantgroep heeft namelijk zojuist besloten dat de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde rond 1 september gaan sluiten in dit ziekenhuis’. Een schokgolf trok door de zaal en een deftige meneer stapte naar voren en pakte haar microfoon over. Een meneer met zo’n kaki broek en zo’n polo en van dat hockey-haar. Je kent ze wel.

De meneer begint te praten dat er – vanwege het tekort aan kinderartsen in het oosten van het land – besluiten moeten worden genomen. Zorg kan namelijk niet meer gegarandeerd worden in de regio Hoogeveen en deze zorg naar een andere regio verhuisd moet worden. Uit de zaal kwamen meteen wat vragen; ‘Kunt u door het sluiten van de afdeling die zorg dan WEL garanderen?’. Meneer de voorzitter gaf reactie; ‘In principe hebben we voldoende personeel in andere ziekenhuizen en ambulancediensten klaar staan om die zorg te kunnen garanderen’. Hierop stapte een personeelslid naar de microfoon en zei; ‘Beste meneer de voorzitter, afgelopen week hebben we bij DRIE calamiteiten geen ambulance beschikbaar gehad, dus uw “in principe”, is mij niks waard.’ Ze barstte in huilen uit en werd opgevangen door haar collega’s aan de zijkant. We realiseerde ons steeds meer wat voor impact dit voor iedereen moest hebben. Patiënten, ouders, personeel in- en buiten het ziekenhuis… eigenlijk iedereen.

IMG_3994.JPG

Een man stond op en riep boos; ‘Dus als ons kindje zometeen geboren gaat worden en we voor een dichte deur staan bij een ziekenhuis in de regio, om vervolgens een uur naar een ander ziekenhuis te moeten rijden en op de A28 bij hectometerpaaltje 134 moeten stoppen omdat ons kindje er NU uit komt – mogen we u op uw principes beroepen en komt u ons helpen?!’. Meneer raad van bestuur antwoordde; ‘In principe kan die situatie niet voorkomen’. Niet het meest tactische antwoord, want een kwart van de zaal stond op en liep weg.

Het gesprek werd er niet veel beter of duidelijker op. Een van de verloskundige- die we die middag nog hadden gesproken liep naar voren, nam de microfoon over en gaf aan dat de kraammarkt geopend is en MOCHT er nog interesse zijn, dat we ook in de verloskamers konden kijken. Nu we er toch waren, besloten we de kraammarkt te bezoeken en de afdeling verloskunde te bezoeken. Wie weet bevallen we voordat het besluit definitief genomen is, of voor sluiting van de afdelingen.

In (overgebleven) groepjes werden we opgehaald door personeelsleden. We mochten een verpleegkundige volgen naar de lift. In de lift stond een andere verpleegkundige. Toen ze elkaar zagen, vielen ze elkaar in de armen en er volgde een emotionele omhelzing. De tranen rolden over hun wangen. Ze hadden net te horen gekregen dat hun baan hoogstwaarschijnlijk stopt.

Met een dubbel gevoel bezoeken we de markt, maken we kennis met veel professionals in de zorg en maken we een rondje langs de verloskamers. Aart glundert bij het zien van de kamers. ‘Het wordt zo ontzettend echt, nu ik dit zie’ zegt hij.

De rest van de avond verloopt apart, is toch gezellig en we krijgen wederom veel vragen over onze situatie. We besluiten dat we niks kunnen veranderen aan de situatie en dat we het er maar moeten doen. Carlos komt toch wel, of het nou in het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen is, in Stadskanaal, Assen, Emmen, Hardenberg, Zwolle of hectometerpaaltje 134. We moeten het er het beste van maken.

Het komt wel goed. We hebben immers elkaar.

Petitie

De dagen er na staat Drenthe op z’n kop. Van de zorgverzekeringen, de gemeente, ouders van patiënten en ook talloze inwoners komen diverse berichten. Er is zelfs een protestmars voor het ziekenhuis en er wordt een petitie pagina opgericht om kenbaar te maken dat dit besluit niet het juiste is. Het Bethesda ziekenhuis zal nooit meer een volwaardig ziekenhuis worden, ondanks de centrale ligging in de regio.

e49fc3fb-a61d-44e5-922e-4ceaaa014fdf

Namens alle betrokken inwoners, personeel van het ziekenhuis, de zieke kinderen en hun ouders, maar ook namens onszelf, willen we je vragen de petitie te tekenen. Wij zijn namelijk van mening dat het Bethesda in ziekenhuis in Hoogeveen een volwaardig ziekenhuis moet blijven. Jij ook?

Tekenen kan via onderstaande link.

https://petities.nl/petitions/ziekenhuis-bethesda-hoogeveen-moet-volwaardig-blijven?locale=nl

U ook genieten van:

0 Reacties

  1. Zo raar hè! Al die geld stromen… Waar gaat het dan wel heen?
    Regionale ziekenhuizen zijn super belangrijk, juist voor die urgente zorg in een plattelandsregio als Drenthe, Groningen of Friesland.
    In ieder geval moet Carlos er ooit een keer uit… linksom of rechtsom… zal vast goed komen.

    1. Het lijkt wel steeds commerciëler te worden Gea. Centraliseren, alles uit de regio halen om maar efficiënter te kunnen zijn. Maar is efficiënter ook beter is de vraag? Het komt hoe dan ook goed, dat kan niet anders!

  2. Wij moesten voor Onze bevalling vorige week vrijdag naar Stadskanaal. Wij zijn eigenlijk regio Emmen. Ik bleek bij controle om 2 uur s middags zomaar 6 cm ontsluiting en mocht gelijk blijven maar wou eerst naar huis mijn bevalbad ophalen en mijn zoontje nog even knuffelen….terug en de vliezen geprikt, 15 (!) Weeën later was onze zoon er al!!! Als de vliezen in de auto gebroken waren hadden wij het niet gered! Emmen hadden we op het nippertje kunnen redden….het is gewoon triest en het probleem verplaatst zich gewoon…elk ziekenhuis hoort gewoon compleet te zijn En alle zorg te kunnen bieden…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *